2014. január 28., kedd

Irwin Shaw - Izraeli riportok (Robert Capa 94 fotójával)

A Robert Capa kiállítás után felbuzdulva olvastam el ezt a könyvet, ami egy riportgyűjteménynek nevezhető, gyorsan végigolvasható könyv. Szerencsére a fotóriportok tipikus 10% szöveg - 90% fotó felállásától nem kell tartani, mivel szöveg is bőven található a könyvben, ráadásul tartalmas és élvezetes olvasmány.

Maga a téma az átlagembernek is közel hozza a történelmet: szerintem a legérdekesebb aspektusa egy-egy modern történelmi harcnak a hátországra/civilekre/nőkre és gyerekekre gyakorolt hatása. A háború szörnyű dolog: de mi történik egy országgal a háború után? Hogyan áll talpra, hogyan lép tovább a veszteségeken?

Izrael győztes ország, mégis szembe kell néznie pár igen nagy nehézséggel, többek között az elképzelhetetlenül sok bevándorlóval. Nem csak a mennyiség, hanem a bevándorlók sokfélesége is problémát jelent a szegénység egyre nagyobb terjedése mellett.

A szöveg  felvillant pár rövid történetet, anekdotázgatva meséli el egy nép - egy sokféle anyagból gyúrt nép - küzdelmét a szegénység ellen. Nem próbál héroszi képet festeni, nem túloz, és csak nagyon ritkán érzeleg - időnként elidőz egy-egy emberi gyengeségen, egy-egy tragédián, néha megnevettet, de a győzelemittas propagandaszöveg helyett inkább kissé szkeptikusan ír le kormányintézkedéseket, több szempontból is körüljárja a kérdéseket, s amikor az ember elgondolkozik az olvasottakon, arra jön rá, hogy nem a sajnálat dominál az érzései között az elszenvedett veszteségek iránt; sokkal inkább tisztelet ez, amit a kemény munkát végző, önmegtartóztató életet élő egyszerű emberek iránt érzünk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése